
به همت اداره فرهنگ و ارشادد اسلامی شهرستان نور و حمایت های بی دریغ شهرداری و شورای اسلامی شهر رویان آیین رونمایی از کتاب «موسیقی غرب مازندران(رویان)» تالیف استاد رضا دیوسالار همراه با یادمان گرامیداشت هنرمند فقید استاد علی دیوسالار در مجتمع فرهنگی هنری پیامبراعظم (ص) برگزار شد.
خبرنگار: سیده سعیده حسینی
سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان نور در همایش رونمایی از کتاب موسیقی غرب مازندران(رویان) تالیف استاد رضا دیوسالار و یادمان استاد مرحوم علی دیوسالار در سخنانی اظهار کرد: مرحوم علی دیوسالار نه ادعا داشت و نه منیّت و غرور نسبت به آثار خود و همیشه گشاده رو بود.
وی با قدردانی از شهرداری و شورای شهر رویان جهت برگزاری آیین گرامیداشت استاد دیوسالار در سال 99 افزود: یاد این استاد فقید هیچگاه از دل ما بیرون نمی رود و اگر قدر و شان و منزلت اساتید منطقه مان را ندانیم ، پس از رفتنشان حسرت به دل می مانیم.
عبدالرضا رشیدی گفت: استاد علی دیوسالار خدمات بسیاری در حوزه موسیقی به شهرستان و استانمان ارائه دادند و شاگردان خوبی تربیت نمودند و به حق می توان گفت که امروز موسیقی غرب مازندران مرهون و مدیون تلاشها و زحمات این استاد برجسته منطقه ماست.
این مسئول در ادامه با اشاره به رونمایی از کتاب موسیقی غرب مازندران(رویان) تصریح کرد: استاد رضا دیوسالار یک استاد مسلم موسیقی بومی است و این کتاب می تواند به عنوان یک اثر تالیفی مرجع مکتوب در اختیار علاقه مندان و پژوهشگران موسیقی قرار گیرد.
سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان نور گفت: قرار نیست کسی به تنهایی بار فرهنگ و هنر یک شهر یا یک منطقه را به دوش بکشد بلکه همه با هم باید تلاش کنیم تا آینده هنری و فرهنگی این شهرستان فقیر نماند و فرهنگ غنی شهرستان مان حفظ شود که در این راستا باید قدر بزرگان اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه را بدانیم
رضا دیوسالار مولف کتاب موسیقی غرب مازندران (رویان) در مصاحبه با خبرنگار حرف راست گفت : من آثار موسیقیایی ، تشکیل گروه موسیقی(مازرون)، مهارت در نواختن ساز و امروز رونمایی از کتاب را حاصل دسترنج و زحمات پدر و مادر خویش برشمرد.
وی اضافه کرد: خاک رویان ، آواها و نواها با تمام زندگی من عجین شده و من با شنیدن یک صدای دل انگیز از رادیو جذب این آواها و نواها به خصوص ساز لَـلِه وا شدم.
این مولف با اشاره به آشنایی شان با استاد طیبی و سپس آثاری از مجموعه استاد جهانگیر نصری اشرفی گفت: استاد اشرفی بسیاری از آثار صوتی از کجور و کلارستاق و منطقه میانه(شرق) مازندران را جمع اوری نمود .
وی همچنین با نام بردن از استاد احمد محسن پور ، ایشان را در بخش فنی موسیقی یک پدیده قرن موسیقیایی مازندران برشمرد و گفت: تاسیس فرهنگ خانه موسیقی مازندران توسط ایشان و آثار صوتی قویشان از جهت فنی و اصالت قومی سبب شد تا من به واکاوی آنها پرداخته و ازآن سرمشق ها شروع به نواختن ساز نمودم و ثمره تمام یادگیری ها این شد که بالغ بر 15 سال در جشنواره های سراسری از جمله موسیقی فجر تا نواحی حضور فعال و مستمر داشته باشم.
دیوسالار با انتقاد از به فراموشی سپردن آواها و نواهای منطقه توسط مردم همین دیار تصریح کرد: اطراف ما پر شده از ویلاها و شهرک های شیک و گرانقیمت و گردشگرانی که از نقاط میانه ایران به ساحل و جنگل مازندران می آیند و بر فرهنگ منطقه مان تاثیر منفی می گذارند ، از سوی دیگر شناخت مردم همین منطقه از آیین های غنی کامل و صحیح نیست ؛ از همین رو برخی هنرمندان خصوصاً در غرب مازندران راه به بیراهه برده و در مراسمات رسمی یا جشن های عروسی از موسیقی هایی استفاده می کنند که نه تنها در شان موسیقی منطقه ما نیست بلکه از اشعار بسیار ابتدایی و سبکی برخوردار است که همین امر از نظر محتوایی و معنوی آثاری منفی بر جای می گذارد.
وی اضافه کرد: به همین سبب با برخی آوا و نواشناسان ساز و سرودی را خلق کردیم تا اصالت منطقه مان را غبارزدایی کنیم چرا که ممکن است خیلی از افراد نتوانند آثار استاد مرحوم علی دیوسالار را ببینند و یا به اجراهای ما دسترسی داشته باشند از همین رو در دوران کرونا طی چهارسال دانش و اندوخته هایم را به عنوان یک منبع اثر برای پژوهشگران به رشته نگارش در آورده و پس از نظارت ، بررسی و تصحیح توسط استاد اشرفی و تایپ نُت ها توسط داوود کلوانی این کتاب در 500 تیراژ به چاپ رسید.
مولف کتاب موسیقی غرب مازندران(رویان) همچنین گفت: این کتاب با یک اثر صوتی همراه است که شامل مویه ها، ناز و نوازش و لالایی ها، اقسام لحن های امیری و موسیقی آیینی می باشد .
دیوسالار خاطرنشان کرد: برای بهره مندی عامه مردم از خروجی کتاب ؛ اشعاری در کتاب به لهجه غرب مازندران وجود دارد که قطعا برای یک غیرمازندرانی و یا غیرایرانی مفهوم نمی باشد و نمی تواند سر از این لهجه در بیاورد بر همین اساس یک آوانوشتاری که به اصطلاح به آن فونوتیک گفته می شود ، در کتاب آورده شده است و همچنین برخی ملودی ها که شعر هست و فونوتیک نیست در مجموعه صوتی به صورت صوت موجود می باشد.
وی همچنین در ادامه از تشکیل گروه موسیقی مازرون به همت و دلگرمی های استاد فقید فرهود جلالی کندلوسی از موسسه فرهنگی پارپیرار سخن گفت و افزود : پس از چاپ کتاب لـله وا با کمک همسرم در سال 1387 ، کارهای موسیقی را به طور جدی ادامه دادم و پس از آن در جشنواره های مختلف هم به عنوان داور هم شرکت کننده حضور پیدا کردم و همین امر سبب شد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بنده درجه دو هنری اعطا نمود.
گفتنی ست ؛ شهرداری و شورای شهر رویان در این آئین 100 جلد از از کتاب موسیقی غرب مازندران(رویان) را جهت حمایت از این هنرمند ارزنده شهر رویان خریداری نمود.